Marcin Odyniec

 

Marcin Odyniec urodził się 7 czerwca 1984 roku w Warszawie.
Edukację muzyczną rozpoczął w wieku dziecięcym w Ognisku Muzycznym Warszawskiego Towarzystwa Muzycznego w klasie fletu prostego Elżbiety Wojciechowskiej. Na poważnie jednak zaczął zajmować się muzyką dopiero w wieku 18 lat, kiedy to dostał się do Państwowej Szkoły Muzycznej II stopnia im. Józefa Elsnera w Warszawie, gdzie w klasie mgr Marka Rudnickiego rozpoczął naukę gry na saksofonie. Już po 3 latach gry na tym instrumencie zdał na Uniwersytet Muzyczny im. Fryderyka Chopina w Warszawie Wydział Instrumentalno-Pedagogiczny w Białymstoku. Kontynuował naukę w szkole średniej, gdzie dwa lata później zagrał dyplom na ocenę celującą i z wyróżnieniem zakończył szkołę II stopnia. Na I roku Uczelni Wyższej studiował w klasie wykł. Krzysztofa Herdera, na II i III roku w klasie mgr Pawła Gusnara, a ukończył z piątkowym dyplomem w klasie mgr Aliny Mleczko uzyskując tym samym tytuł Magistra Sztuki.

Obecnie Marcin Odyniec jest aktywnym zawodowo saksofonistą stale koncertującym scenicznie. Gra na saksofonach: sopranowym, altowym i tenorowym, flecie prostym oraz gitarze. Dzięki swojemu wykształceniu oraz wieloletniemu doświadczeniu doskonale odnajduje się w wielu rodzajach muzyki od muzyki poważnej przez jazz, funk, pop i rock, od projektów solowych poprzez klasyczne i jazzowe zespoły kameralne, muzykę orkiestrową, a także różnego rodzaju składy rozrywkowe. To sprawia, że jest saksofonistą niezwykle wszechstronnym i dlatego chętnie zapraszanym do współpracy muzykiem sesyjnym.

Występował w wielu miastach Polski, a także za granicą. Już w szkole średniej założył kwartet saksofonowy HuMaMiTo, a będąc na studiach – prężnie działający i koncertujący Kwartet Saksofonowy SaxEuforia, którego jest prymariuszem (saksofon sopranowy). W latach 2007-2008 związany był również z Białostockim Big-Bandem Andreas WOAK Band, a w latach 2006-2010 – z Big-Bandem Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie Wydział Instrumentalno-Pedagogiczny w Białymstoku, gdzie grał partię pierwszego saksofonu oraz partie solowe i improwizacje. Jako solista tegoż Big Bandu uczestniczył w prestiżowej gali Podlaska Marka Roku w latach 2007 i 2008. W 2009 roku gościnnie występował z Płocką Orkierstrą Symfoniczną podczas wykonywania „Bolera” M. Ravela oraz podczas „Koncertu z gwiazdą – Hanną Banaszak”. W latach 2005-2010 współtworzył warszawską formację Leonoff, z którą wydał dwie płyty „Pozitiva situazione” (2006) i „Fotoplastikon” (2010). W latach 2005-2006 współpracował z zespołem Tam-Tam Project.

Jako muzyk sesyjny zaproszony został do nagarnia partii solowych na dwóch płytach zespołu Komety — „Akcja v1” (2007) i „Luminal” (2011), „Piosenkach o Warszawie” Lesława i Administratorra (2013) oraz na entuzjastycznie przyjętej przez krytyków muzycznych płycie „Shrine Of New Generation Slaves” zespołu Riverside (2013). W roku 2009 w ramach współpracy z kompozytorem Sebastianem Szymańskim grał partie solowe w piosence „Song of Her” (występował na wspólnych koncertach), a w 2010 roku został poproszony o wzięcie udziału w nagraniu muzyki do filmu animowanego „Zgrzyt” Michała Mroza. Nagrywał również ścieżki dźwiękowe do reklam radiowych (2011).
Marcin Odyniec jest twórcą i liderem profesjonalnego Cover Bandu SaxAndSix oraz duetu jazzowego OdiBaDuo (z gitarzystą Bartoszem Sosnowskim), z którymi na stałe koncertuje oraz nagrywa płyty.
Od lat współpracuje z Grzegorzem Bożewiczem (akordeon) tworząc duet wykonujący szeroko pojętą muzykę francuską oraz z Kariną Górką (fortepian) wykonując przede wszystkim saksofonową muzykę klasyczną.

Poświęca się z sukcesami również pracy pedagogicznej i dydaktycznej. Otworzył i prowadził przez pierwsze dwa lata klasę saksofonu w Zespole Szkół Muzycznych I stopnia im. Stanisława Moniuszki w Warszawie. Aktualnie prowadzi klasę saksofonu w Państwowej Szkole Muzyczna I stopnia nr 4 im. Karola Kurpińskiego w Warszawie oraz w Samorządowej Szkole Muzycznej II stopnia w Skierniewicach, a także udziela lekcji prywatnych.

Dyskografia:
2006 Leonoff — „Pozitiva situazione”
2007 Komety — „Akcja v1”
2009 Kwartet Saksofonowy SaxEuforia — „The Pink Prelude to Saints”
2009 OdiBaDuo — „Don’t Take Sweet Georgia”
2010 Leonoff Funky&Folk Orkiestra — „Fotoplastikon”
2010 SaxAndSix — „Celebrate!”
2011 Sebastian Szymański — Muzyka do filmu „Zgrzyt” Michała Mroza
2011 Komety — „Luminal”
2013 Riverside — „Shrine Of New Generation Slaves”
2013 Lesław i Administratorr — „Piosenki o Warszawie”